fbpx

We worden overspoeld met reclame over nieuwe beauty producten. Je scrolt op Instagram, Facebook of Snapchat en na enkele berichten zie je wel een advertentie. Dat is niet het enige. Via je eigen vriendenkring hoor je ook wel eens iets over een geweldig product. Welke geheimen heeft de beauty branche wat ze liever niet vertellen aan jou? Is het net zoals de “wij van Wc-eend adviseren Wc-eend?” In deze blogpost lees je over geheimen die de beauty branche liever niet vertelt aan jou.

dure make-up artikelen is meestal niet de beste

1 – De waarheid over dure cosmetica producten

Er zijn vrouwen die kosten wat het kost dure cosmetica producten van een bepaald merk aanschaffen. Dat terwijl budget merken even goed kunnen zijn. Hier volgt twee voorbeelden waaruit dit blijkt.

Drie weken terug moest ik shoppen naar een nieuwe mascara. Ik gebruikte altijd “Lancome Hypnose Waterproof Mascara.” het werkt heel goed en ben altijd nog gek op de iets gebogen borstel. Je kan daarmee alle wimpers makkelijk en goed bereiken. Na twee maanden gebruik was de tube tot mijn verbazing op. De borstel voelde erg droog aan. Om de duur te verlengen, voegde ik in de tube klein beetje lenzenvloeistof. Hierna kon ik weer even vooruit.

Op een gegeven moment besloot ik om een mascara van Essence uit te proberen. Bij het aanschaffen let ik op twee eigenschappen namelijk: de borstel en of het waterproof is. Ik koos om de paarse mascara van Essence (I love Extreme) uit te proberen. Het kost iets minder dan drie euro. De borstel is dikker en gelukkig heeft het geen nare geur. Misschien wist je dat niet, maar sommige mascara’s kunnen een vreemde geur hebben. Het enige minpunt is dat het door de borstel lastig is om alle wimpers te bereiken. De kans op morsen is hierdoor ook groter. Ondanks dit, werkt het verrassend goed.

mascara-essence-lancome

Een ander voorbeeld. In een beauty groep op Facebook lees ik regelmatig berichten van vrouwen die verrast worden van een budget make-up product. Een lid kocht de glow & highlights palette van de action. Ze was enorm verrast over hoe goed het werkt. Ik heb het zelf ook aangeschaft. Je merkt wel dat de kwaliteit van de palette minder goed is dan bijvoorbeeld Anastacia Glow Kit. Maar doet het waarvoor het bedoeld is goed? Ja, dat doet het zeker. Mijn tip is wel om een goede kwast te gebruiken. Het kan namelijk behoorlijk kruimelen.

glow highlichts palette action

Tenzij geld geen rol speelt voor jou, zou je enkele budget make-up producten kunnen uitproberen. Het gaat immers om het eindresultaat.

De waarheid over anti-aging producten

2 – De waarheid over anti-aging producten

De beauty branche wilt liever niet dat je dit weet, maar goed ik vertel het toch. Je kan het verouderingsproces van je huid niet tegengaan. Het is wel zo dat “anti-aging” wereldwijd altijd nog heel goed aanslaat. Iedereen wilt bijvoorbeeld rimpels voorkomen of verminderen. Volgens Dr. Fayne Frey en Dr. Simon Yoo is het vooralsnog onduidelijk of het eigenlijk wel (ver)helpt. Wat je wel opmerkt is dat elke anti-aging product zelfde ingrediënten bevatten. Dit is onder andere retinol en antioxidanten. Als je een health (slash) beauty geek bent dan weet jij al dat voeding en leefstijl misschien wel belangrijker zijn dan het smeren van crèmepjes. Vergeet niet dat anti-aging markt een multimiljardair business is. Je leest dan ook op internet heel veel artikelen over dat het wel werkt.

hypoallergeen

3 – De waarheid over hypoallergeen

Hypoallergeen klinkt erg interessant. Het zou het product moeten zijn dat speciaal is ontwikkeld voor extreem gevoelige huid. Nu komt het. Ik ga je weer aan het denken zetten. In een studie van september 2017 dat door JAMA Dermatology is uitgevoerd, blijkt dat meeste hypoallergeen producten niet voldeden aan de beloften. Meeste producten bevatten alsnog een type allergeen zoals  aroma voor het geurtje of parabenen. Van de producten waarbij is aangegeven dat het parfumvrij is bleek 45 procent alsnog parfum te bevatten. Conclusie hypoallergeen kan alsnog een bepaalde reactie geven.

kanker verwekkende ingrediënten

4 – Eén op de vijf producten bevat kankerverwekkende ingrediënten

20 procent van alle cosmetica producten bevat het ingrediënt formaldehyde. Het is een kankerverwekkende chemische stof. In Europa is het inmiddels verplicht om in de ingrediënten formaldehyde te vermelden. Het wordt gebruikt bij nagelproducten en haarverf. Bij een nagelsalon komt het vaak voor dat ze gebruik maken van formaldehyde. Inademen hiervan kan al gevaarlijk zijn. Misschien toch met een mondkapje op doen bij een volgende bezoek. Er is onlangs ook een onderzoek gedaan naar kanker door haarverf. Hieruit blijkt dat een vrouw niet meer dan vijf keer per jaar hun haar moeten verven. Doen ze dat vaker, dan lopen ze „veertien procent meer kans op borstkanker”. Of dit ook echt zo is zal blijken uit een aanvullend onderzoek.

foundation-spf

5 – SPF in foundation biedt onvoldoende zonnebescherming

Meeste foundation bevatten 15 tot 20 SPF (Sun Protection Factor). Als je in de zomer de gehele dag buiten bent, dan ben je met een dergelijke foundation onvoldoende beschermd. Om je echt goed te beschermen van het zonlicht zou je door de dag heen moeten insmeren met een echte zonnebeschermer. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je huid te beschermen. Een ervan is dat UV-straling elastine afbreekt. Elastine zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. De huid maakt gelukkig steeds nieuwe elastine aan. Het is wel zo dat de aanmaak afneemt naarmate je ouder wordt. Het gevolg kan zijn een grotere afbraak dan aanmaak met als resultaat rimpelvorming oftewel photoaging.  Overleg met een specialist welke factor het beste bij je past.

Meeste lippenstiften bevatten lood

6 – Er zit soms lood in lippenstiften

Volgens NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging) zit er in sommige lippenstiften lood. Lood komt vrijwel overal voor in onze omgeving. De sporen van lood kunnen mogelijk terechtkomen tijdens de productie van een cosmetica product. In een onderzoek van 2007 door NVWA en 2011 door FDA (Amerikaanse consumentenorganisatie), kwamen beide autoriteiten achter dat sommige producten lood bevatten. De concentraties die zijn gevonden blijken wel extreem laag te zijn.  NCV geeft dan ook aan: “Ten opzichte van de voeding die je dagelijks consumeert, is de hoeveelheid lood die je binnenkrijgt via dagelijks lipstickgebruik verwaarloosbaar klein.”

Dat lippenstift ook allergische reactie met zich kan meebrengen blijkt ook uit dit bericht. Een kind van drie jaar kreeg een allergische reactie van een lippenstift. Dit gebeurde nadat zijn moeder, met behulp van de lippenstift, op het voorhoofd van haar zoon de eerste letter van zijn naam schreef. Nadat ze het eraf probeerden te wassen, zagen ze roodheid. Binnen 48 uur begon het gebied op te zwellen en kreeg het kind blaren. Samengevat kreeg het kind een allergische reactie door een lippenstift. Het gaat hierom No 507 “Relentless Rouge” long-lasting lipstick van L’Oreal. De plek is genezen maar het litteken is nog steeds zichtbaar 😯 . Ik hoop voor het kind dat het litteken naarmate tijd in zijn geheel geneest.

Comments are closed.

Back to top