fbpx

Maatschappelijk en duurzaam ondernemen lijkt jaarlijks steeds meer aandacht te krijgen. Van kinderarbeid tot werkomstandigheden in fabrieken waar jij en ik waarschijnlijk van schrikken. Dit laatste komt vaak voor bij grote ateliers in het buitenland. Kunnen wij als consument hier wat doen of ligt het echt ergens anders aan?

Onverantwoord ondernemen

Deze week kwam H&M niet goed in het nieuws. In een Deense tv-programma kwam men achter dat H&M jaarlijks 12 ton nieuwe en onverkochte kleding ging verbranden. Else Skjold, een professor van Kolding Design School in Denemarken geeft aan dat dit kwam als gevolg van overproductie. Dan vraag ik mij af hoe dit kan? want zij hebben een volledige webpagina over recyclen van kleding. Ze lijken betrokken te zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen en in praktijk blijkt het toch anders te zijn. Nu kan ik niet uit het bericht opmaken of dit wereldwijd het geval is. Misschien verschilt het per land.

H&M webpagina met in hoofdletters RECYCLE YOUR CLOTHES

In een ander nieuws is te lezen dat grote kledingmerken en retailers hun kleding laten produceren in Bangladesh. Op deze locatie vindt nog steeds heel veel kinderarbeid plaats. Daarnaast zijn de voorzieningen in de fabrieken totaal niet goed. Niet alleen in Bangladesh, maar ook in andere landen zoals China en Turkije komt nog steeds kinderarbeid voor. In deze artikel lees je over een minderjarige Syrische vluchteling die werkt in een atelier in Gaziantep. Toen ik de artikel las raakte ik best emotioneel. Door kinderarbeid kunnen deze kinderen niet naar school gaan. Het gevolg is dat het gezin (in meeste gevallen) onder de armoede grens blijft om te (over)leven. De Turkse overheid helpt vluchtelingen niet zoals je dat misschien kent in Nederland.

Foto met een kind in een atelier

Veranderingen in de keten

Er zijn gelukkig positieve veranderingen. Zo ook in Turkije. De politie werkt samen met organisaties tegen kinderarbeid. Ondanks dit, begint het uiteindelijk bij de fabrieken en keuzes van de retailers.

Er komen ook (nieuwe) bedrijven in Turkije die maatschappelijk en verantwoord ondernemen voorop stellen. Eén ervan is Indigenous Istanbul. De eigenaresse (Sibel Ezgin) is tegen kinderarbeid. In haar atelier werkt ze om die reden alleen met volwassenen.

“Bedrijven kunnen mijn atelier op elke moment bezoeken. Het is belangrijk om transparant te zijn hierin. Wij leveren de hoogste kwaliteit en dat kunnen garanderen. Minimale bestellingen zijn bij ons ook lager dan bijvoorbeeld in China. Dit biedt een kans aan bedrijven om meer controle te hebben over de voorraad. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid om een voorbeeld exemplaar te produceren. Hierdoor voorkom wij verspillingen. Alle stoffen produceren wij zelf in Turkije. Tot slot is onze levertijd maximaal drie weken. Dit is ongeacht de grootte van de order. We got it covered.”

Volgens Sibel Ezgin kunnen wij als consument kinderarbeid tegen gaan door bewust te shoppen. “Het meest lastige is altijd ernaar handelen. Ondanks alle informatie weet je heel vaak niet hoe het is geproduceerd. Retailers hebben een grote kans om zich onderscheiden van concurrenten. Ze kunnen bijvoorbeeld op hun website aan geven dat alle kleding zonder kinderarbeid is geproduceerd. Als consument kunnen we bedrijven benaderen en vragen naar de wijze van productie”, Aldus Sibel Ezgin.

Trouwens als je een online webshop of een fysieke winkel hebt, dan kan je misschien deel nemen aan het evenement van MVO Nederland.  Dit vindt plaats op dinsdag 24 oktober. Het evenement staat in het teken van het uitbannen van kinderarbeid in de keten.

het begint bij jezelf

Tot slot, kwam ik de blogpost Sneller dan fast fashion tegen op behindmycloset.com. Het gaat over online webshops en kleding giganten zoals Zara en H&M en Bohoo. Lees de blogpost hier om achter te komen wat kledingretailers bedoelen met “race to the bottom”.

Comments are closed.

Back to top