fbpx

Shoppen is leuk. Nee shoppen is ge-wel-dig. Het geeft mij echt een positieve energie. Tot mijn verbazing merkte ik een tijd geleden iets verschrikkelijks in mijn kledingkast. Ik heb kleren hangen die ik nooit heb gedragen. Ondanks een overvolle kledingkast, shop ik elke week weer. Misschien herken je dat ook. Hoe komt het nou dat we kleren kopen en er een kans bestaat dat we het nooit zullen dragen? Belangrijker is wel de vraag: hoe kunnen we dat voorkomen?

Haar antwoord was: “het is PRADA, en ze waren voor 75% afgeprijsd”

Aankoop met een goede intenties maar niet goed doordacht

Aankoop met een goede intentie maar niet goed doordacht

Volgens Kit Yarrow (psycholoog consument) is de grootste boosdoener een verkeerde optelsom bij een aankoop. Een typische aankoopscenario gaat bijvoorbeeld als volgt:

Deze topje is best leuk. Maar er iets wat niet helemaal goed is. Omdat het in sale is, ga ik het toch kopen.

Dit is volgens haar een klassieke voorbeeld. We kopen omdat we denken dat we het niet links kunnen laten liggen. Dat terwijl we niet denken aan de momenten en combinaties waarmee we het kunnen dragen.

risk accesoir h 051214 728x90

In een interview kwam ze erachter dat een consument een blouse kocht omdat de stof “heerlijk is om aan te raken”. Dat is het positieve kant aan dat kledingstuk. De consument kwam veel later achter dat het niet te combineren is. Daarnaast blijkt het iets te strak te zijn. Ze brengt het niet terug. Het gevolg is dat het verdwijnt in haar kledingkast.

In een volgende interview kocht een consument een paar high heels van Prada. Het blijkt high heels te zijn die totaal niet comfy zijn om aan te trekken. Ondanks dat, gaf de geïnterviewde aan dat het geen miskoop is. Ondertussen heeft zij haar geweldige hoge hakken in haar kast liggen. Ze heeft het voor meer dan één jaar niet aangetrokken. Haar antwoord hierop was: “het is PRADA, en ze waren voor 75% afgeprijsd”. Tot de dag van vandaag wacht ze op een gelegenheid waarbij lopen niet tot nauwelijks nodig is. De liefde voor een specifiek product speelt ook een grote rol bij een aankoop.

Fantasie VS realiteit

Fantasie VS realiteit

Tijdens het shoppen, fantaseren wij over een mogelijk onrealistische toekomst. Dit is een andere oorzaak waardoor we shoppen geweldig vinden. We fantaseren bij het shoppen over hoe anderen erop zullen reageren. We denken ook aan het gevoel bij het aantrekken van de kledij enzovoort. Het falen ontstaat doordat we een levensstijl visualiseren dat in werkelijkheid nooit tot uiting zal komen. Hierbij kan je denken aan: Een slankere lichaam of op vakantie in een glamorous cruiseschip.

verkeerde aankoop overkomt iedereen

We nemen allemaal weleens een foute beslissing

Ik ken een vriendin die letterlijk heel veel kleren heeft hangen met labels. ik herkende dit ook bij mezelf. Ik heb het kunnen beperken door het volgende te realiseren:

Realistisch blijven bij een dergelijke aankoop en denken aan de wijze van retour/terugbrengen. Het gaat niet om de prijs maar om de aankoop.

Mijn meest recente miskoop was met een topje. Toen ik het wilde passen, zag ik dat de paskamers overvol waren. Ik besloot om dit thuis te doen. Ik had een off-the-shoulder topje gekocht. Het zag er leuk uit en de stof voelde fantastisch aan. Ik dacht yay, maar toen ik thuis kwam, en het ging aantrekken, was het een dikke vette NAY. Het topje was te groot. Ook kon ik geen enkele kledingcombinatie bedenken. Ik legde het voor de deur in een plastic zak. Zo werd ik er dagelijks mee geconfronteerd. Binnen 14 dagen heb ik het met een geweldige rokje omgeruild.

geen foute aankoop tijdens shoppen begint bij jezelf

 

Geef een reactie

Back to top