fbpx

Mijn lippen worden vooral in de winterperiode erg droog. Ik drink veel water en ondanks dat, krijg ik droge en gebarsten lippen. Hoe kan je zoiets snel fixen?!?! Opzetten van lippenstift is op zo’n moment ook niet fijn. Helaas kan je de velletjes niet verbergen zoals dat met een concealer wel kan. Komt dit jouw bekend voor? Lees verder, want ik deel in deze blogpost vier makkelijke manieren om droge en gebarsten lippen te herstellen en te voorkomen.

droge lippen poets je tanden zonder tandpasta

1          Poets je lippen mee tijdens het tandenpoetsen (zonder tandpasta)

We poetsen onze tanden elke dag. Dus waarom niet combineren met een korte treatment voor je lippen? Ik gebruik een elektrische tandenborstel met een tandpasta zonder parabenen. Ik rond elke sessie af door mijn lippen rustig in ronddraaiende beweging te poetsen. Dit doe ik wel zonder tandpasta op de borstel. Hiermee masseer ik mijn lippen. Uiteindelijk zorgt dit voor een goede bloeddoorstroming en verwijderd je dode huidcellen.

Mocht je voor een lange tijd (pijnlijke) gebarsten lippen hebben, dan kan dit misschien ook komen door de tandpasta die je gebruikt. Probeer dit uit te sluiten door een tandpasta van een ander merk uit te proberen.

De tandpasta die ik op dit moment gebruik is van Himalaya Herbals

 

2          Smeer voor het slapen gaan klein beetje vaseline op je lippen

Dit is een must als je droge lippen wilt herstellen en voorkomen. Smeer een klein beetje vaseline op je lippen voordat je gaat slapen. Je kan natuurlijk ook lippenbalsem gebruiken. Kies vooral wat je fijn vindt. Door dit te doen zorg je ervoor dat je lippen vettig zijn en dat bevordert de herstel. Het is sowieso een wondermiddel die op verschillende manieren gebruikt kan worden. Even offtopic, Vaseline kan je gebruiken om je wimpers te laten groeien, droge elleboog te behandelen, je nagelriem te laten herstellen en bij blaren onder je voeten.

Vaseline smeren op je lippen voorkomt gebarsten en droge lippen

3          Exfoliant DIY voor je lippen

Je kan niet alleen je huid exfoliëren maar ook je lippen. Dit doe ik op moment regelmatig. Let wel op dat je dit niet te vaak doet. Net zoals je huid, moeten je lippen namelijk herstellen na exfoliëren.

 1. Pak een kommetje
 2. doe hier één theelepel honing en één theelepel zout of suiker erin
 3. Mix het samen en smeer het vervolgens op je lippen met je vingers of een tandenborstel
 4. Was het af met lauw warm water
 5. Tot slot gebruik een lippenbalsem of vaseline

zout-honing-als-exfoliant

4          Eet voldoende groente en fruit

Ijzer, zink en vitamine B tekort kan zorgen voor uitgedroogde lippen. Voeg bijvoorbeeld volgende type maaltijden toe in je wekelijkse menu.

 • Rood vlees (ijzer en B12)
 • Gerechten met eiwitten zoals vis en eieren (o.a. vitamine B12)
 • Bonen (bruine bonen bevatten ijzer)
 • Spinazie (zink)

Het is sowieso goed om elke dag groente en fruit te eten. Een lekkere alternatief is dat je een smoothie apparaat aanschaft en een gezonde shake maakt. Tot slot kan je altijd als vervanging multi-vitamine pil inslikken.

fruit en groente is sowieso goed voor je huid, nagels en haren

Tot slot nog even dit

 • Bijt velletjes op je lippen nooit eraf. Ergste scenario is namelijk dat je lippen dan gaan bloeden. Trust me, je wilt het niet erger maken dan het al was.
 • Adem altijd door je neus in plaats van je mond. Ademen door je mond kan ook zorgen voor uitgedroogde lippen
 • Met je tong bevochten helpt tijdelijk.
 • Gebruik bewust een lippenstift. Hierdoor is de neiging om het eraf te bijten kleiner merk ik zelf.
 • (Elektrische) sigaret kan ook zorgen voor uitgedroogde lippen. Een goede oplossing is om een lippenbalsem mee te nemen.

Een maand geleden was er ophef over schadelijke stoffen in lippenbalsem. Misschien heb je dit ook gelezen. Wees niet bang door dit nieuwsbericht. Zoals toxicologen zeggen gaat het altijd om de hoeveelheid die je inneemt. Loek Habbema, dermatoloog van Medisch Centrum ‘t Gooi zegt dan ook in het artikel::  ‘Misschien moet je wel heel veel lippenbalsem eten voordat het schadelijk is.’

lippenbalsem

 

Comments are closed.

Back to top