fbpx

Bestaat er zoiets als echt permanent ontharen? Door de jaren heen heb ik ervaring opgedaan door verschillende beauty klinieken te bezoeken. Hierdoor heb ik ook te maken gehad met verschillende apparaten. Het verschil qua uiteindelijke resultaten zijn verbazingwekkend.

Disclaimer: Ik ben geen specialist en heb geen studie gevolgd. Dit is mijn persoonlijke ervaring en de kennis die ik heb opgedaan bij het uitzoeken naar de beste methode wat voor mij werkt. Informeer altijd bij de schoonheidsspecialist over je persoonlijke situatie en wensen.

laseren en beauty

Welke type apparaten zijn er beschikbaar en wat zijn de verschillen?

Er zijn drie typen (permanent) onthaarmethoden beschikbaar namelijk:

  • IPL (Intense Pulse Light),
  • Diodelaser
  • Elektrische epilatie

Om niet al te technisch te zijn, bestaan de eerste twee uit een laser techniek en de laatste een stroom schokje via een naald. De laser apparaten geven een geconcentreerde straal of licht met een (specifieke) golflengte. Bij elektrische epilatie maakt het totaal niet uit wat je haarkleur is. De ideale kandidaat bij laserbehandelingen is iemand met een blanke huid en zwarte haartjes. Bij de genoemde behandelmethoden dien je zo min mogelijk in de zon te staan ofwel minimaal factor 30 te gebruiken. Anders kan je namelijk pigmentvlekken krijgen. En trust me, dat wil je niet.

diode vs laser

Diode laser

Diode laser geeft een golflengte tussen de 800 en 810nm. Dit type apparaat is speciaal ontwikkeld om ongewenste haren te verwijderen. Omdat het één specifiek golflengte geeft dringt een diode laser dieper in het haarzakje. Het is om die reden krachtiger dan IPL techniek. Als eenmaal het haarzakje (in groei fase) is uitgeschakeld, verliest het vermogen om nieuwe haren te laten groeien. Dit type behandeling heeft de minst nadelige gevolgen. Na ongeveer 4 tot 8 behandelingen heb je meestal het resultaat bereikt van 80 procent reductie in het behandelgebied. De grootte van de oppervlakte is kleiner dan IPL wat naar mijn mening het grootste nadeel is. Prijsniveau ligt hoger dan bij IPL. Om elke behandeling zo effectief mogelijk te houden dien je om de zes  tot acht weken een behandeling aan te gaan.

IPL (Intense Pulse Light)

Er zijn verschillende IPL apparaten beschikbaar in de markt zoals

  • Alexandrite
  • Ruby
  • Nd:YAG.

Ze hebben elk een eigen vorm van golflengte dat kan oplopen tot bijvoorbeeld 1064 nm. Voordeel is dat je een grotere oppervlakte kan laten behandelen. Nadeel is dat de lichtstraal bij de behandelde zone qua effectiviteit oneven is. In tegenstelling tot diode kan IPL haargroei (permanent) verminderen of vertragen. Het kan haren NIET permanent verwijderen. Een klein percentage van de IPL energie wordt effectief geabsorbeerd door behandelde haarzakjes. Om die reden heb je bij IPL meer behandelingen nodig en merk na een bepaald tijd dat er weer (lichte) groei is. Het is wel goedkoper dan diode. Als je verminderde en permanente reductie wenst in haargroei is dit een goede optie. Meestal adviseren schoonheidsspecialisten om de behandeling om de vier weken te verrichten.

elektrische epilatie

 Elektrische epilatie

Dit is de enige methode dat door de FDA (Food & Drug Administration) gekeurd is voor echt permanent ontharen. Gek genoeg zie ik hier niet tot nauwelijks reclame over. Bij deze methode wordt er met een naald in je haarzakje geprikt. Vervolgens wordt er een schok gegeven. Hierna wordt het haarzakje definitief uitgeschakeld en kan het eigenlijke haar met een pincet worden weggehaald. Omdat het per haarzakje gaat is dit ook het langst durende proces (i.v.m. groei fase van je haren). Daarnaast dien je enkele dagen niet te scheren en vier tot zes weken voor de start dien je totaal niet te epileren. Qua kosten betaal je tussen de 40 tot 50 euro per halfuur. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. .

Pijngraad meter diode, IPL en Elektrische epilatie en complicaties

Bij alle genoemde behandelingen is verminderen van je haartjes het uiteindelijke doel. Geen enkele specialist kan je garantie geven dat het behandelgebied volledig haarloos zal worden. Er kunnen altijd weer nieuwe haartjes groeien. Dit kan komen door bijvoorbeeld een menopauze, bij het gebruik van bepaalde medicijnen of door hormonale balans. Onderhoudsbehandelingen kunnen een tot twee keer per jaar nodig zijn om nieuwe haren weer te verwijderen.

Ik heb een blanke huid met zwarte haartjes. Om die reden ben ik gelukkig wel de ideale kandidaat voor al deze methoden. Ik vond diode laser het meest pijnlijke maar wel de meest effectieve methode in korte tijd. Ik heb een zeer gevoelig huid. Om die reden kwam er altijd roodheid dat na ongeveer 6 uur volledig verdwijnt. IPL is niet echt pijnlijk maar.. ik kreeg naast kort durende roodheid ook vlekken en kringen. Bepaalde vlekken waren na een halfjaar nog steeds zichtbaar. Dit was voor mij een verschrikkelijke periode en gelukkig zijn ze nu verdwenen. Elektrische epilatie is naar mijn mening de minst pijnlijke methode met geen enkel complicaties. Het is ideaal voor bijvoorbeeld je gezicht of kleine plekjes op je lichaam.

Belangrijkste tip die ik jou kan geven is om naar een schoonheidsspecialist te gaan die gecertificeerd is. Zorg ervoor dat je enorm goed geïnformeerd bent over het gehele behandeltraject. Tot slot, houd je huid goed in de gaten zodat je bij een volgende behandeling kunt evalueren.

haarloze vrijheid!

Deel jou ervaring door hieronder te reageren. Vergeet niet om deze blog post te “delen” om anderen te helpen!

Comments are closed.

Back to top