fbpx

Net zoals 40 procent van alle volwassenen in Nederland heb ik ook last van keratosis pilaris. Nee, het is geen kippenvel! Bij mij bevindt de vervelende rode bultjes op mijn bovenbenen. Schaam ik me ervoor? Nee totaal niet. Deze zomer was ik het zat en ben ik opzoek gegaan naar een oplossing

Klik hier voor enkele foto’s via dermnet.com zodat je ziet wat ik bedoel.

KP (keratosis pilaris) komt van binnenuit en manifesteert naar buiten. Ondanks dat het genetisch van aard is, zijn er manieren om het te verlichten. Deze onschuldige huidaandoening wordt veroorzaakt door  een verstoorde rijping van de hoorncellen van de haarzakjes. De porie raakt verstopt waarna er een bultje ontstaat.

Te kort aan vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij keratinisatie. Een te kort hieraan kan KP verergeren. Vitamine A zit onder andere in dierlijke producten zoals vis, eieren en volle melk. Als supplement kan je ook gebruik maken van Cod liver oil. Het bevat pure vitamine A. Deze vitamine helpt ook tegen huidveroudering.  Het zorgt dat de huidstructuur mooi en stevig blijft, doordat het onder meer collageenafbraak tegengaat.

Geen scrub maar pure exfoliant producten (BHA / salicylzuur)

Exfoliëren is in feite anders dan scrubben. Dode huidcellen laten namelijk van binnenuit los door het zuur van het product. De huidbarrière blijft hierdoor onbeschadigd. Gevolg is dat de poriën minder verstopt raken en je huid er gladder en beter uit gaat zien. Als je op internet zoekt naar een exfoliant zie je ook dat er een bepaald prijskaartje aan hangt. Naar mijn mening is de prijs de investering waard! Zelf merk ik namelijk het verschil.

Gebruik coconut oil

Op dit moment ben ik ook bezig met een behandeling door middel van coconut oil.

Het is goedkoop, en ik lees op heel veel websites dat het inderdaad kan helpen om KP te verminderen. Je kan het op vercshillende manieren gebruiken. Wat ik zelf doe is mijn bovenbenen insmeren met coconut oil voordat ik ga douchen. Tijdens het douchen gaan je poriën namelijk open. Hierdoor penetreert de olie diep naar binnen. Een andere manier is om deze olie te mixen met zeezout en tijdens het douchen te gebruiken als een soort scrub. Gevolg is een soort moisturizing op je huid.

Laser behandeling

Je leest het goed! Laser behandeling kan de roodheid en bultjes door keratosis pilaris echt verminderen. Ik gebruik zelf een laserapparaat voor thuisgebruik naast de natuurlijke behandelingen. Zelf ben ik me ervan bewust dat het nooit zo sterk en effectief kan zijn als bij een specialist. Proberen kan geen kwaad toch? Begin juli zal ik een review geven hierover.

Helpt zonnen om keratosis pilaris te verminderen?

Om met de deur in huis te vallen; zonnen en zelfbruinende crèmepjes kunnen de zichtbaarheid van KP verminderen. Helaas zal het gevoel van het bultje niet verdwijnen. Je kan daarom het beste “natuurlijke producten” gebruiken. Camoufleren door te zonnen is namelijk tijdelijk.

Mijn conclusie

Na uitvraag bij verschillende personen blijven de meningen verdeeld over wat wel en wat niet werkt. Helaas bestaat er geen wondermiddel KP permanent te laten verdwijnen. Wat gelukkig wel goed is om te weten, is dat je zelf al heel wat kan doen om de uitstraling te verbeteren. Het is uiteindelijk geen ramp om keratosis pilaris te hebben.

Trek vooral de kleding aan die wilt dragen bij zonnige dagen. Voel je niet beperkt maar OWN IT! Met de hierboven genoemde tips kun je KP in ieder geval echt verminderen.

Geef een reactie

Back to top